Hasznos dolgok

Torta készítés… (lépésről lépésre)

A „torta készítés” című bejegyzés egy kis segítség azoknak, akik az első burkolt tortájukat szeretnék elkészíteni, vagy csak hadilábon állnak a burkolt tortákkal.

A torta…

A piskóta:

Kezdjük a legelején a piskótával, hiszen a torta készítés alapja egy jól kiválasztott tészta. Ebből többféle létezik, ahány ház, annyi szokás. Mindenki maga döntse el, hogy melyiket szeretné sütni, nekik melyik ízlik. Az oldalon találhatók hozzá receptek.

A receptekben mindig vannak hőfokok leírva, de ez csak tájékoztató jellegű, mivel minden sütő más és más, ki kell tapasztalni, hogy a saját sütő hogyan süt. Éppen ezért ne hagyjuk a piskótát az utolsó pillanatra, mert ha újra kell sütni, akkor megcsúszunk az idővel és csak a kapkodás, meg az idegesség lesz belőle.

Szükségünk lesz egy tortakarikára is. Ha az állítható tortaformában sütjük, aminek nincs alja, akkor vagy zsírpapírt, vagy alufóliát kell alátenni, amit a karikán körben szépen fel kell hajtani, tepsire tenni, és utána beleönteni a piskótatésztát.

Ha kisült, akkor a sütő ajtaját résnyire ki kell nyitni, és egy 10 percet még úgy hagyni, hogy ne essen össze. Utána kivenni, egy rácsra tenni (pl a mikro grillező rácsa, vagy a sütő rácsa), és a karikában hagyni hűlni. Ha már nem forró, akkor szépen ki lehet szedni belőle.

Amikor a tészta teljesen kihűlt, akkor jöhet a szeletelés. Erre több módszer létezik, de arra figyeljünk, hogy egyenletes lapokat vágjunk. Lehet simán a szemre bízni és egy hosszú késsel, ami nem morzsálja szét a tésztát elvágni, vagy kapható tortaszeletelő karika, esetleg a cérnás módszerrel is vághatjuk. Fogunk egy erősebb cérnát, ami nem szakad könnyen, bejelöljük nagyjából a piskótán, hogy hol szeretnétek vágni. Eligazítjuk körben a cérnát, hátul keresztbe fogjuk, és elkezdjük húzni egyenletes mozdulattal. Szép sima vágási felületet kapunk majd. Ha nagyon púpos lett a teteje a piskótának, akkor picit faraghatunk belőle, de addig, míg még egyben van, úgy könnyebb, illetve a tetejét megfordíthatjuk, vagy esetleg be lehet tenni középső lapnak is.

Töltés:

A torta készítés következő lépése a töltés. Szintén nagyon fontos, hogy hogyan töltjük be a lapokat. Érdemes a tortakarikában tölteni, mert így biztosan egyenes lesz az oldala. Ha nem elég magas a karika, akkor egy keményebb fóliával meg lehet hosszabbítani, olyannal, mint például az írásvetítő fólia.

Ha ez készen van, akkor tegyük be a hűtőbe, hogy dermedjen, így könnyebb lesz dolgozni vele majd. (Még mindig a karikában van, így egyenes lesz az oldala.)

Krémnek érdemes olyat választani, ami stabil, nem lágy, hogy szépen lehessen majd burkolni, elbírja a fondantot, nem esik össze, mert attól csúnyább nincs, mikor a torta oldala hurkás, ragyás.

Krém receptek itt találhatók.

Vajkrémezés:

A torta készítésekor legtöbbször sima vajkrémet használunk, ami vaj és porcukor 1:1 arányú keveréke. Vajat ugyanannyi porcukorral keverjünk össze. Ehhez vajat használjunk, és ne margarint, jobb az íze, és nem olyan vizes. A porcukrot beleszitáljuk, és robotgéppel habosra verjük. A vaj legyen puha, ne a hűtőből vegyük ki. Minél lágyabb, annál könnyebben lehet dolgozni vele.

Miután a torta a töltelékkel szépen megdermedt (ha hozzáérünk az oldalán a töltelékhez, érezni fogjuk, hogy mennyivel stabilabb, mint töltésnél), akkor kivesszük a hűtőből, levesszük róla a karikát, és mehet a morzsakabát rá (vajkrém vékonyan). Ez arra jó, hogy a tészta morzsáit kicsit elfedi, ad egy első réteget. Ismét jöhet a hűtés. A vajkrémet továbbra se tegyük be a hűtőbe, mert nem tudunk vele dolgozni, ha kemény.

És most jön az egyik legfontosabb mozzanat, az újabb réteg vajkrém. A morzsakabát kb. fél óra alatt meghúz annyira, hogy jöhet az újabb réteg vajkrém. Azt már tökéletesen simára kell kenni, hogy szép legyen a burkolás. A legjobb, ha van egy hosszú spatula , és azzal csináljuk. Amikor már egyenletes mehet vissza a hűtőbe, újabb dermesztés jön.

Dermesztés után olyan legyen az állaga, mint amikor kemény a vaj. Ha valahol esetleg nem egyenletes, akkor felmelegítjük a spatulát kicsit, és azzal szépen el lehet húzni, mert a melegtől annyit olvad a vaj, hogy lehessen formázni.

Burkolás:

A torta készítés egyik sarkalatos pontja a burkolás. Többféle anyaggal lehet burkolni. Készülhet házi fondant, melyhez nagyon sok recept van az interneten, de mehetünk biztosra is kész tortaburkolókkal.

Sokféle kész burkoló anyagok létezik: Unidec, Formix, Smartflex Velvet, Uniflex, Chocodec, Diadec, marcipán. Mindenki döntse el maga, hogy mivel tud szépen dolgozni, mi a kényelmes neki.

Sima felületet keressünk, a legjobb a szilikonos nyújtólap hozzá, vagy esetleg a konyhapult, de arra figyeljünk, hogy nagyon le kell takarítani az utolsó kis porszemtől is, mert meglátszik a kinyújtott fondanton.

Kivesszük a zacskóból az fondantot. Tapogassuk meg, és ahol esetleg érzünk benne kiszáradt részt, az csípjük ki, nehogy belekerüljön, mert nem lehet eltüntetni majd. Ha ez megvan, akkor átgyúrjuk, míg szépen össze nem áll egy gombóccá. Érezni fogjuk, hogy szép selymes. Ha ragad, akkor pici keményítővel bepamacsoljuk. Ne sokkal egyszerre, mert az kiszáríthatja.

Ezután megszórjuk a felületet keményítővel, amin nyújtjuk, és megpróbálunk egy kerek formát nyújtani, ami kb 3-4 mm vastag. Vékonyabbra, vastagabbra semmiképpen sem, mert nem lehet vele dolgozni. Akkorára kell nyújtani, amekkora a torta átmérője, plusz az oldalak magassága, és még erre rá kell hagyni kicsit.

A szükséges mennyiség itt található.

Ha ez megvan, akkor kivesszük a tortát a hűtőből, odakészítjük a kinyújtott fondant közelébe, és óvatosan átrakjuk rá a burkolót egyenletesen igazítva. Van, aki a szilikonos lapról fordítja rá, van, aki a nyújtófára félbehajtva, kinek mi jön be.

Amikor rátettük, akkor a tetejét elsimítjuk szépen, először picit a kezünkkel, utána a simítóval, és elkezdünk haladni az oldalán. Az oldalán a tenyérrel óvatosan lefelé haladva rásimítjuk úgy, hogy mindig csak picit, közben pedig a másik kézzel húzzuk, igazítjuk. Haladunk szépen körbe-körbe. Nem kell egyből a legaljáig lenyomni.

Ha körbeértünk, és mindenhol lesimítottuk, akkor fogunk egy fondant vágót, pizza vágót, vagy egy kést, és a felesleges részt alul körbevágjuk, úgy, hogy ráhagyunk 2-3 mm-t.

Most újra elővesszük a simítót, és határozott mozdulatokkal elkezdjük az oldalát és a tetejét rásimítani. Egy picit rá is kell nyomni, nem csak simogatni.

Videós segítséget itt találhatunk hozzá.

Díszek:

A torta készítés egyik befejező művelete, a munka megkoronázása a díszítés. A díszítés már fantázia kérdése. Érdemes szétnézni a Google-ben, illetve a Pinteresten, nagyon sok ötlet van. Használjuk nyugodtan a Google fordítót, mert az angol szövegre több találatot hoz ki.

A díszítéshez rengeteg eszközt használhatunk, például csöveket, cukorcsipkét, ostyát, kiszúrókat, virágokat, stencileket. Ezekhez rengeteg szilikonformából , cukorvirág kiszúróból, transzferfóliából és egyéb eszközből válogathatunk.

Amikor mindennel készen vagyunk, és a díszítés is szépen megállt a tortán, akkor pár óra múlva egy puha ecsettel szedjük le a felesleges keményítőt, hogy ne legyen fehér foltos a dísz, hiszen egy színes tortán nem túl esztétikus a virító fehér keményítő. Egy másik házi praktika a gőzölés, amihez tortagőzölőre van szükség.

Jó tanácsok:

A torta készítésnek is megvannak a maga buktatói, nehézségei, de ezeken is könnyen úrrá lehetünk az alábbi praktikákkal.

Leragad, kiszakad…

Ha nyújtjuk a burkolót, és leragad, nincs gond. Felkaparjuk, és teszünk alá még keményítőt. Újra gyúrjuk, és nyújtjuk.

Ha már leburkoltuk, de valahol kiszakadt, vagy megsértettük, nincs gond. Fogunk egy keveset a burkolóból, vízzel elkeverjük krém állagúra, és egy pici spatula segítségével kijavítjuk a burkolatot (mint mikor a festő a falon javítja a lyukakat).

Ha izzad, ha szakad, ha nyúlik, ha ragad….. Főleg nyáron, melegben, vagy párás időben jellemző problémák.

A torta készítés egyik első és legfontosabb kelléke nyáron, meleg, párás időben a CMC por. Ez egy lékötő anyag, melyet sok területen alkalmaznak. Ha burkolni akarjuk a tortát, akkor 1 kg burkolóhoz kb. 1 evőkanállal kell tenni. A burkolás előtti napon belegyúrjuk a fondiba, majd legalább egy éjszakát pihentetjük hűvös helyen, vagy hűtőben. Ennyi idő kell, hogy a CMC kifejtse a hatását. Utána könnyebben tudunk vele dolgozni.

Ha figurát, virágot akarunk csinálni, akkor több kell belőle, hogy szépen száradjon, keményedjen.

Ami sokat tud még segíteni, ha  Smartflex Velvet használunk, vagy keverünk a fondantba. 1 kg fondantba kb. 10 dkg szükséges. Ez is jó arra, hogy kevésbé nyúljon, ragadjon a burkoló. Arra figyeljünk, hogy szépen, egyenletesen dolgozzuk el.

Amikor törik, repedezik…

Ez attól lehet, hogy már iszonyatosan sok keményítőt, vagy porcukrot tettünk bele. Előfordul, mikor az ember lányának már potyog a haja, mert még mindig ragad, ragad, ragad… és csak tesszük hozzá a keményítőt. Egy idő után vízhiányos lesz a burkoló. Ilyenkor vizes kézzel kell gyúrni addig, amíg nem lesz jó ismét az állaga. Ilyenkor, ha lehet, a nyújtáshoz már nem kell keményítőt használni, mert ugyanott leszünk, mint előtte. Segíthet esetleg az is, ha egy picit zsíros, vajas kézzel gyúrjuk át.

Ha színezett fondantot csinálunk, akkor előző nap érdemes a színt belegyúrni a masszába, és hagyni egy napot állni. Egyrészt ha élénkebb a szín (pl. piros, fekete), akkor másnapra változni fog, másrészt eleve lágyul a gyúrás közben, és így kicsit visszanyeri eredeti állagát. Természetesen ilyenkor sem árt bele egy kis cmc, főleg ha már egy fél tubus festéket beletettünk. Ha ezzel nem szeretnénk bajlódni, akkor lehet kapni kész színes masszákat is.

Meleg időben a burkolást érdemes éjszakára, vagy hajnalra halasztani, hogy minél hűvösebb legyen, már akinek nincs klíma otthon. A tortát minél tovább hagyjuk a hűtőben, és csak közvetlenül a burkolás előtt vegyük ki, hogy a vajkrém se kezdjen el olvadni. Minél kevesebb időt legyen a melegben, és ha lehet, minél gyorsabban kell a burkolót rátenni.

A hűtőben izzad a torta…

Az nem sokat segít, ha teljesen feltekerjük a hűtőt, mert csak még jobban izzadni fog a hőkiegyenlítődés miatt. A lehető legkevesebbet kell nyitogatni az ajtaját, nem teletömni mindennel. Ha végképp nem megy, akkor kartondobozban tárolni, esetleg kartonpapírt tenni a hűtő hátuljába. Segíthet a rizs is, egy tálcán, vagy só, zokniba belerakott macskaalom, vagy a cipős dobozban lévő kis golyók, vagy szódabikarbóna.

Ha ez alapján látunk neki, akkor rájövünk, hogy a torta készítés nem is annyira bonyolult, bár odafigyelést, törődés kíván. A végeredmény, és a boldog arcok látványa pedig minden fáradságos percet feledtet.

Facebooktwitterpinterestmail

7 thoughts on “Torta készítés… (lépésről lépésre)

  1. Nagyon hasznos ez a leírás. Egy dolog nincs benne, mit kell tenni annak érdekében, hogy ne szívja fel a piskóta a gyümölcskrémet, amit a rétegek közé teszünk? Ez nagyon fontos , kezdő vagyok, nem szeretnék így járni.
    Köszönöm szépen előre is a választ.

    1. Kedves Katalin!
      Nem igazán egyértelmű számomra, hogy mire gondolsz. Magát a krémet nem szívja fel a piskóta. Ha a gyümölcszselére gondolsz, azt a következő módszerrel szoktuk a rétegek közé tenni. A piskótakarikát beállítjuk a megfelelő méretre ( én kicsit kisebbre hagyom, mint a torta átmérője). Az aljára fóliát teszek (frissen tartó és nem alufólia) és ebbe öntöm a még folyós zselét, majd dermesztem. A rétegezés a következő: piskóta, vékony krém réteg, zselé, vékony krémréteg, piskóta …. és így tovább. Ha darabosan szeretnéd a krémbe tenni, akkor alaposan lecsöpögtetem és belenyomkodom a piskótára kent krémbe. Ha fagyasztott gyümölcsöt veszel nem kell kiolvasztani. Megkened a piskótát krémmel és szintén csak belenyomkodod. A lényeg, hogy szépen le legyen zárva krémmel és lehetőleg ne érintkezzen a piskótával. Piros bogyósoknál sajnos esély van rá, hogy elszíneződik a piskóta, ahol érintkeznek. Megoldás lehet rá, ha kakaós piskótát készítesz.

  2. Köszönöm szépen a leírást, rengeteg a hasznos tanács 🙂
    Arra lennék kíváncsi, hogy amikor a tortakarton is le van bukolva fondanttal, az hogyan történik? Eleve úgy állítom rá a tortát amikor betöltöm, vagy a kész leburkolt tortát helyezem át rá?(ettől félnék kicsit nehogy kárt tegyek benne :D)
    Esetleg utólag, egy „peremet” kell készíteni?
    Nagyon köszönöm, hogyha válaszolsz! 🙂

  3. Kedves Nikolett!
    Lehet utólag is peremet készíteni. Ilyenkor az illesztést megpróbáljuk szépen összedolgozni vizes kézzel vagy formázó eszközzel. Ha nem sikerült tökéletesen, akkor díszekkel el lehet takarni az esetleges hibákat. Ha a tortakartont előre leburkolod és nem szeretnéd, hogy áthelyezés közben a tortádnak baja essen érdemes a tortát egy vékony tortakartonra tenni, amit pontosan méretre vágsz és együtt burkolod le a tortával. Így könnyedén alá tudsz nyúlni és biztonságosan tudod mozgatni.

  4. Kedves Nikolett!

    Nekem meg soha nem sikerult olyan kemeny habot kesziteni a tortara, mint amilyet a cukraszdakban keszitenek. Ehhez szeretnek segitseget kerni.
    Udvozlettel, Eva

  5. Kedves Éva!
    Milyen tejszínt használsz? Az állati tejszín önmagában nehezebben verhető fel, mint pl. a cukrászati habalapok. Mindent jól le kell hűteni még a tálat is ajánlatos, amiben felvered. Az állati tejszínhez adhatsz habfixálót vagy zselatinfixet és keverheted habalappal is. Maga a cukrászati habalap hűtés után könnyen felverhető és jobban tartja az állagát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük