Gyümölcsös krémek

Epres krémek

Epres krémek

Az eper az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Felhasználása igen széleskörű, így például nyersen, cukrozva, vagy tejszínhabbal tálalva a gyerekek kedvence, de eperhabot is készítenek belőle. Kitűnő süteményekbe, főleg gyümölcstortákhoz, szörpnek, dzsemnek, bólé és gyümölcsbor készítésére is alkalmas.

Íme néhány változat az epres krémekhez.

Epervelő

Érdemes epervelőt készíteni, mert a legtöbb krémbe nyugodtan tehetünk belőle. Persze ez nem csak eperrel, hanem sok más gyümölccsel is működik, például málnával, erdei gyümölcsökkel. Ha apró magvas gyümölccsel dolgozunk, akkor szűrjük le, hogy a magvak ne kerüljenek bele a krémbe. Ehhez a gyümölcsöt cukorral sűrűre főzzük, és teszünk bele zselatint, vagy keményítőt.

Eper krém 1.

Fagyosan feltesszük az epret, pici vízzel, cukorral, citromlével, csipet sóval, pici fahéjjal, gyömbérporral, és felforraljuk. Ha sok a leve, leöntünk belőle, pürésítjük. Lehet mascarponeval, joghurttal keverni, tejszínhabbal lazítani. Habfixálót vagy zselatint mindenképpen tegyünk bele, hogy masszív krémet kapjunk. A krém tetejére még külön eperszószt is lehet kanalazni, amit az epervelő pici keményítővel való besűrítésével lehet készíteni.

Eper krém 2.

Fél liter cukrászhabot elkezdünk verni és folyamatosan hozzá öntünk egy nagy pohár eperjoghurtot. Ne legyen túl kemény. Eperdarabokat keverünk bele. Ezt más gyümölcsjoghurttal is készíthetjük. Egyszerű és finom.

Epres joghurtos krém 1.

2 csomag vanília pudingot 8 evőkanál cukorral és 8 dl eper ízű szörppel megfőzünk. Egy pici vajat teszünk a tetejére hogy ne bőrözzön be. Mikor kihűlt, felverünk hozzá 8 dl tejszínt és összekeverjük.

Epres joghurtos krém 2.

Egy nagy pohár epres joghurtot 0,5 liter felvert tejszínbe keverünk. Ha növényi habalapot használunk, akkor nem kell bele zselatin, állati tejszínnél mindenképpen tegyünk bele. Teszünk még hozzá két evőkanál lekvárt is, sőt a lapokat is vékonyan megkenhetjük vele a joghurtos krém alatt.

Epres-túrós krém

2 csomag vanília pudingot fél liter tejjel megfőzünk, majd 75 dkg túróhoz adjuk. A krémre eperszeleteket teszünk. A túrókrém alá pedig epret turmixolunk, teszünk hozzá cukrot, szamócaszörpöt, kb. 2,5 dl vizet, 2 csomag vanília pudingot. Ezt felfőzzük és vékonyan megkentjük vele a lapokat.

Facebooktwitterpinterestmail

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük