Gyümölcsös krémek

Erdei gyümölcsös krémek

Erdei gyümölcsös krémek

Az erdei gyümölcsök értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és gyümölcssavakat tartalmaznak. Frissen gyűjtve ritkán találkozunk velük, és van néhány aranyszabály, amit be kell tartani ilyenkor, hiszen ha nem vagyunk jártasak az erdei növényekben, akkor könnyen összekeverhetjük más, nem ehető növénnyel. Ezért praktikus, ha gyorsfagyasztott gyümölcsöt vásárolunk, vagy piacokon, hipermarketekben vesszük meg frissen. A gyorsfagyasztott termékek között már találhatunk mixeket is, melyek többféle gyümölcsöt is tartalmaznak.

A legismertebb erdei gyümölcsök:

  • Málna, szeder: édes, lédús gyümölcs nagyon gazdag vitaminokban. Magas a víztartalmuk, így könnyen megromlanak.
  • Áfonya: az erdei sokkal kékebb, mint a termesztett változata, és egészségesebb is. A benne lévő antioxidáns védi az ereket.
  • Erdei szamóca: az íze sokkal édesebb, mint a termesztett szamócának. Hosszabb főzés után fanyar ízű, ezért ha lekvárt vagy krémet szeretnénk készíteni belőle, akkor tanácsos valamilyen édesebb gyümölccsel keverni.
  • Som: édes, különösen akkor, ha már teljesen megérett. A gyorsfagyasztott termékek egész évben használhatók zselének, lekvárnak, tortadísznek.
  • Csipkebogyó: héja húsos, íze édes-savanyú, minél érettebb, annál édesebb. A héja nagyon sok C, A, B vitamint tartalmaz, és likopint.
  • Kökény: savanykás termése csak akkor éri el tökéletes ízét, ha már megcsípte az első fagy. Ezután már kiváló lekvárt lehet belőle készíteni. A nyers kökénynek íze a szilvához hasonló.
  • Vörösáfonya: pikáns ízű, túrós desszertekhez nagyon jól illik.

Ahogyan a málnás krémeknél is említettük, zselé főzésével és tejszín, mascarpone vagy egyéb krém hozzáadásával készíthetünk tortáinkba krémeket belőlük. Ha a gyümölcsvelő egy részét nem tesszük a krémbe, hanem külön egy réteget a tortába teszünk belőle, akkor intenzívebb, izgalmasabb ízeket érhetünk el.

Erdei gyümölcsös krém 1.

500 g gyümölcskeveréket cukorral, és egy kevés citromlével megfőzünk. Kevés vízben elkevert vanília pudinggal sűrítjük, majd hűtjük. 5 dl tejszínt habbá verünk, és beleforgatjuk a gyümölcsös krémbe.

Erdei gyümölcsös krém 2.

250 g mascarponet 200 g erdei gyümölcs lekvárral, valamint ízlés szerint porcukorral és fél csomag expressz zselatin fixszel kikeverünk. 2 dl tejszínt habbá verünk, és beleforgatjuk a gyümölcsös krémbe.

Erdei gyümölcsös krém 3.

6 dl tejszínt habbá verünk 2 csomag fixálóval. Egy tálba 25-30 dkg gyümölcsöt teszünk még fagyos állapotban, és porcukrot teszünk rá, majd hagyjuk, hogy együtt engedjen ki. Összetörjük a kiolvadt gyümölcsöt. Teszünk hozzá egy nagy pohár tejfölt és 2 zselatinfixet. A tejszínhabot, és a gyümölcsös krémet összekeverjük.

Erdei gyümölcsös krém 4.

1 rész gyümölcsöt fele annyi cukorral felfőzünk. Teszünk hozzá egy evőkanál zselatint is. 3 dl tejjel tejszínes pudingot főzünk. 2,5 dl tejszínt habbá verünk. Amikor a puding és a gyümölcs kihűlt, akkor összekeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt is.

Facebooktwitterpinterestmail

2 thoughts on “Erdei gyümölcsös krémek

  1. Jónapot! Szeretném megcsinálni az első erdei gyümölcsös krémet és érdekelne hogy milyen arányokat használ? (Cukor, citromlé, vaníliapuding és víz) ez egy teljes torta be töltésére illetve körbe kenésésre elegendő? Köszönöm a válaszát előre is!

    1. Kedves Alexa!
      Cukorból és citromléből nincs pontos arány. Ez egyéni ízlésre van bízva. Vízből annyi kell, amennyivel az 1 csomag pudingport ki tudjuk keverni. Ez a mennyiség egy kb. 22 cm-es forma betöltéséhez elegendő. Körbekenéshez inkább habbá vert tejszínt ajánlok. Érdemes a tejszínt két rétegben felvinni. Először egy vékonyabb, úgynevezett morzsakabátot kap. Ez azért célszerű, mert nem kerülnek morzsadarabok a burkolókrémbe amit másodjára már vastagabban viszünk fel. Valamint, az első réteget a torta magába szívja így megóvja a második réteget attól, hogy kiszáradjon és repedezzen. Vigyázni kell, hogy a habot ne verjük keményre, mert nehezen tudjuk majd felkenni a tortára ill. szintén repedezett lesz a burkolásunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük