Hasznos dolgok

Ostyakép felhelyezése tortára

Ostyakép felhelyezése

 

Itt lépésről-lépésre megmutatjuk, hogyan ostyakép felhelyezés fázisait. Jelen esetben egy burkolt tortával dolgozunk. Természetesen nem csak fondattal burkolt tortára lehet ostyaképet felhelyezni, de egy-két dologgal mindenképpen tisztában kell lenni, ha valaki ostyával dolgozik.

Az ostya és a tejszín nagyon nem szeretik egymást. A tejszín ugyanis nagyon hamar oldja az ostyát. Ha nem szeretnénk, hogy egy idő múlva egy nyúlós, szétfoszlott, hólyagos valami virítson a tortánk tetején, akkor ezt ne is próbáljuk meg. Természetesen lehet olyan tortát készíteni, aminek az oldalát tejszínnel vonjuk be, és a tetejét ostyával díszítjük. Itt az a fontos, hogy a torta tetejét ne kenjük le tejszínnel, hanem inkább csak sima vajkrémmel. Ezután a többi lépés már megegyezik az alábbiakkal.

Ma már az ostyaképek széles tárháza áll rendelkezésünkre. Választhatunk kész képekből is, vagy egy jobb minőségű képből akár saját képet is rendelhetünk. A képeket ostyalapra készítik, speciális ételfestékkel nyomtatva. Fontos, hogy ez ételfesték legyen, és ne próbálkozzunk házilag a színes nyomtatók festékpatronjaival, mert azok nem fogyasztásra szánt festéket tartalmaznak, így akár mérgezőek is lehetnek bizonyos esetekben, vagy súlyos allergiás reakciót válthatnak ki.

 

 

 Lépések:

Amire szükség lesz, az ostyakép, hidegzselé és spatula. Ha nagyobb ostyával dolgozunk, akkor lehet nagyobb spatula is, hogy egyszerre, egyenletesen tudjuk a zselét elkenni.

Ostyakép felhelyezése 1

 

Az ostya hátoldalára tegyünk egy kis zselét. Egy 20 dkg-os hidegzselé elég kiadós tud lenni, hiszen nem szükséges belőle hatalmas mennyiség. Éppen csak annyit kell használni, amivel egyenletesen vékonyan meg tudjuk kenni az ostyát.

Ostyakép felhelyezése 2

 

Kenjük el a zselét egyenletesen a spatula segítségével.

Ostyakép felhelyezése 3

 

Ha ezzel végeztünk, akkor helyezzük rá az ostyát a tortára. Ha fontos, hogy pontosan kerüljön az ostya a tetejére vagy az oldalára, akkor még a lekenés előtt bejelölhetjük az ostya helyét. Így elkerülhetjük azt, hogy igazítás esetén a zselé nyomot hagyjon a fondanton. Egyik kezünkkel tartjuk az ostya egyik felét és igazítjuk, óvatosan ráengedjük a tortára, a másikkal simítjuk.

Ostyakép felhelyezése 4

 

Amikor az egész rajta van, még egyszer végigsimítjuk, hogy ne maradjon levegőbuborék az ostya alatt. Ez azért fontos, hogy később ne legyen hólyagos a buborékok miatt.

Ostyakép felhelyezése 5

 

Amikor egyenletes, akkor a tetejére is teszünk zselét, és a spatulával határozott mozdulattal elkenjük, ügyelve arra, hogy ne simogassuk sokáig, mert a festéket elmaszatoljuk vele. A zselé ugyanis puhítja az ostyát, nem csak rögzíti. Ezért van az, hogy ha sokáig kenegetjük, akkor a festéket elmaszatolja. Nem ajánlott ecsettel kenni, vagy más hasonló „célszerszámmal”, mert a sörték is nyomot hagynak a zselében, ami bizonyos szögből nézve a tortát nem túl esztétikus. Ezért ajánlott a spatula használata, hiszen így szinte egy mozdulattal tudjuk a zselét egyenletesen elteríteni.

Ostyakép felhelyezése 6

 

A szélére tehetünk díszítést, így még biztosabb, hogy nem pöndörödik fel. A díszítés lehet bármi, a fantáziánkra van bízva. Vághatunk szalagot, és tehetjük a szélére, kiszúróval pici virágokat, egyéb figurákat, gyöngysort, szinte bármit. Az elején említettük a tejszínes tortákat, ezeknél díszítőcsővel nyomhatunk egy kevesen az ostya szélére.

Ostyakép felhelyezése 7

Facebooktwitterpinterestmail

4 thoughts on “Ostyakép felhelyezése tortára

    1. A csokira is rá lehet tenni viszont azzal számolni kell, hogy alatta a barna szín miatt az ostya színei változnak, nem úgy érvényesülnek. Megoldásként vagy fehércsokit javaslok, vagy fehér fondantot/marcipánt.

  1. Kérdésem az lenne hogy smartflex velvet burkolàsra szeretnék ehető ostyàt felhelyezni, de nem rendeltem jégzselét, ezért csak simán szeretném rátenni.
    Lehetséges e így? Előző nap ràtehető e, vagy elàzik így is? Felhelyezés után hűtőbe rakható e a torta?
    Köszönöm válaszát!

    1. Mézzel is megoldható a felhelyezése. Langyosra melegítjük a mézet, ha túl sűrű, akkor egy icipici vizet teszünk hozzá. Biztosabb, ha aznap tesszük rá az ostyát a tortára. A kész ostyaképes tortát jól záródó dobozban lehet hűtőben tárolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük