Videós segítségek

Burkolás fondanttal

Burkolás fondanttal

A burkolás fondanttal nem ördögtől való, bár sokan tartanak tőle. Ebben a videóban nagyon jól lehet látni, hogy hogyan is kell fondanttal burkolni a tortánkat.

Többféle anyaggal lehet burkolni. Készülhet házi fondant, melyhez nagyon sok recept van az interneten, de mehetünk biztosra is kész tortaburkolókkal. Ezekkel rengeteg időt takaríthatunk meg magunknak, és az állaga is állandó, így nem kell attól tartani, hogy valamiért nem sikerült a fondant.
Sokféle kész burkoló anyagok létezik: Unidec, Formix, Smartflex Velvet, Uniflex, Chocodec, Diadec, PSZ Szonett, marcipán. Mindenki döntse el maga, hogy mivel tud szépen dolgozni, mi a kényelmes neki.
Sima felületet keressünk, a legjobb a szilikonos nyújtólap hozzá, vagy esetleg a konyhapult, de arra figyeljünk, hogy nagyon le kell takarítani az utolsó kis porszemtől is, mert meglátszik a kinyújtott fondanton.
Átgyúrjuk, míg szépen össze nem áll egy gombóccá. Érezni fogjuk, hogy szép selymes. Ha ragad, akkor pici keményítővel bepamacsoljuk. Ne sokkal egyszerre, mert az kiszáríthatja.

Ezután megszórjuk a felületet keményítővel, amin nyújtjuk, és megpróbálunk egy kerek formát nyújtani, ami kb 3-4 mm vastag. Vékonyabbra, vastagabbra semmiképpen sem, mert nem lehet vele dolgozni. Akkorára kell nyújtani, amekkora a torta átmérője, plusz az oldalak magassága, és még erre rá kell hagyni kicsit.

Majd áthelyezzük a tortára, amit előzőleg vajkrémmel vagy ganache krémmel lekentünk és dermesztettünk. Ezután a fondantot eligazítjuk körben, a tetejét elsimítjuk szépen, először picit a kezünkkel, utána a simítóval, és elkezdünk haladni az oldalán. Az oldalán a tenyérrel óvatosan lefelé haladva rásimítjuk úgy, hogy mindig csak picit, közben pedig a másik kézzel húzzuk, igazítjuk. Haladunk szépen körbe-körbe. Nem kell egyből a legaljáig lenyomni.

Ha körbeértünk, és mindenhol lesimítottuk, akkor fogunk egy fondant vágót, pizza vágót, vagy egy kést, és a felesleges részt alul körbevágjuk, úgy, hogy ráhagyunk 2-3 mm-t.
Most újra elővesszük a simítót, és határozott mozdulatokkal elkezdjük az oldalát és a tetejét rásimítani. Egy picit rá is kell nyomni, nem csak simogatni.

Köszönjük a videós segítséget Varga Zsuzsának, a Pálmai Cukrászda tulajdonosának!

 

 

 

 

Facebooktwitterpinterestmail

1 thought on “Burkolás fondanttal

  1. […] A figura készítése síkban egy olyan díszítési technika, amit azok is könnyedén el tudnak készíteni, akik nem biztosak magukban, vagy a rajztudásukban. Sokan nem tudnak szabad kézzel rajzolni, festeni. Tortára pedig végképp nehéz, hiszen ha egyszer elrontja az ember, akkor nagyon nehéz javítani. Itt nincs radír, nincs tiszta lap, maximum kezdhetjük újra a burkolást. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük