Csokoládés krémek

Trüffelek

Trüffel

A trüffel tulajdonképpen csokoládé alapanyagú bonbon. Németül a Trüffel szó szarvasgombát jelent, erről nevezték el. Régen a szarvasgomba tartósításához konyakot vagy portóit használtak, majd a gomba eltávolítása után az alkohollal bonbonokat töltöttek meg. A trüffelhez a masszát golyóvá kell formálni, és kakaóporban, csokoládéreszelékben vagy például őrölt magvakban meghempergetni. A trüffel készítésekor a csokoládéfajták közül fehércsoki, tejcsoki és étcsoki is használható, az alkoholt el lehet hagyni. Azonban nem csak bonbon készítésre használhatjuk, hanem isteni tortakrém is készülhet belőle.
Keverhetünk hozzá gyümölcsöket püréként, tehetünk bele borokat, likőröket, kávét, teát, fűszereket, aromákat. A lehetőségek tárháza végtelen, csak a fantáziánk szabhat határt.

Trüffel krém 1.

Hozzávalók:

  • 900 ml tejszín
  • 650 g étcsokoládé
  • kb. 100 g cukor

A tejszínt csípősre melegítjük (nem forraljuk). Épp csak annyira melegítjük fel a cukorral együtt, hogy a csokoládé el tudjon olvadni benne. Vigyázni kell, mert a csokoládé nagyon hamar le tud égni, ezért folyamatosan kevergessük, míg teljesen el nem olvad benne. Ha elolvadt, akkor levesszük a tűző és jól lehűtjük. A legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük. Amikor jól kihűlt, akkor kézi mixerrel jól kihabosítjuk. Előfordul, hogy nagyon kemény lesz, mire kihűl. Ez főleg akkor történik meg, ha jó minőségű, minimum 70-72 %-os csokoládét használunk. Ilyenkor egy kevés tejszínt külön felverünk, abba a kész trüffelből belekeverünk egy keveset, majd hozzáadagoljuk a kemény krémhez, ezzel lazítva azt. Ha szorít az idő, épp csak annyi tejszínt melegítsünk, amiben a csokoládé el tud olvadni. A maradék tejszínt hűtve öntsük hozzá, és úgy habosítsuk ki. Habosítás után kenhető állagúnak kell lenni. Ha még mindig kemény, akkor tejszínnel lehet lazítani.

 

Trüffel krém 2.

Hozzávalók:

  • 45 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg cukor
  • 1,5 dl tejszín
  • 5 cl konyak
  • 15 dkg vaj

A tejszínt a cukorral és a konyakkal csípősre melegítjük, majd beletesszük a csokoládét és a vajat. Addig keverjük, míg felolvadnak. A kihűlt krémet kézi habverővel simára keverjük. Hűtőszekrénybe tesszük, és pár órát állni hagyjuk, majd kihabosítjuk. Dióval, mogyoróval, mandulával, vagy egyéb aromákkal ízesíthetjük.

Facebooktwitterpinterestmail

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük