Csokoládés krémek

Ganache

Ganache

A ganache cukrászati félkész termék. Használható bevonására és töltésre is. Készülhet étcsokoládéból, tejcsokoládéból, fehércsokoládéból. Az állaga attól függ, hogy mire szeretnénk felhasználni. Amennyiben töltésre használjuk a tortánkban, akkor inkább keményebb állagút használunk, amennyiben bevonni szeretnénk a tortát, akkor inkább folyékony állagút.
A ganachet használhatjuk vajkrém helyett is burkolt tortáknál. Nagyon szépen megszilárdul, és gyönyörű sarkos éleket tudunk a tortákra varázsolni. Ha bevonóként használjuk, és azt szeretnénk, hogy a bevonatunk fényes maradjon, akkor keverjünk bele egy kis glükózszirupot.
A ganache főbb összetevői a csokoládé, a tejszín. Tejszínnél természetesen állati tejszínről beszélünk, ami legyen minimum 30 %-os. A növényi „tejszínek” nem tejszínek, azokat habalapnak nevezzük.

Általánosságban az arányok:

Ét- vagy tejcsokoládé ganache
Töltéshez:

  • 250 ml tejszín
  • 250 g ét- vagy tejcsokoládé

Bevonáshoz:

  • 250 ml tejszín
  • 500 gramm étcsokoládé
  • 2 evőkanál vaj

Fehércsokoládés ganache
Töltéshez:

  • 250 ml tejszín
  • 500 gramm fehércsokoládé

Bevonáshoz:

  • 250 ml tejszín
  • 750 gramm fehércsokoládé

Csokoládé ganache

10 dkg a csokoládéhoz 1 dl állati tejszínt kell számolni. Minél több csokoládéból készítjük, annál több a tejszín is. Vagyis 30 dkg csokoládéhoz 3 dl tejszínt adunk.
A tejszínt csípősre melegítjük, kb. addig, míg az edény oldalán megjelenik a gyöngyöződés. A felmelegített tejszínt ráöntjük a csokoládéra, és pár percet várunk, hogy az felolvadjon. mikor a csokoládé a meleg tejszínben felolvadt, akkor sima állagúvá keverjük. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kézi mixerrel habosítjuk.

Fehércsokoládé ganache fondant burkolás alá

Általában 3:1 arányban (ha esetleg nagyon lágy, akkor 4:1) arányban használjuk a fehércsokoládét és a tejszínt. Vagyis 750 g csokoládéhoz használunk 250 ml tejszínt. Elkészítése ugyanaz, mint a töltéshez használt krémnek. A tejszínt csípősre melegítjük, ráöntjük a csokoládéra, és várunk míg az elolvad. Mielőtt a tortára kennénk, megvárjük, hogy visszahűljön egy sűrűbb krém állagra.
Ha visszahűlt, akkor körbe kenhetjük vele a tortát. Elképzelhető, hogy ezt több rétegben kell megtenni, hogy igazán szép, sima felületet kapjunk. A rétegek között mindenképpen tegyük hűtőbe a torát, és várjuk meg, míg az előző réteg szépen meghúzott. Eközben a maradék ganache valószínűleg már nagyon lehűlt, ilyenkor picit rámelegíthetünk, hogy újra kenhető legyen. Burkolás előtt vízzel vagy glükóz sziruppal átkenjük a tortát, épp csak annyira, hogy a fondant ragadjon a csokoládéhoz.

Facebooktwitterpinterestmail

1 thought on “Ganache

  1. Utólagosan engedélyt kérek, hogy a receptet megosztottam a facebook: ‘A konyha Tündérei – Házi sütemények és finom ételek’ csoportban. Nagyon örültem, hogy rátaláltam erre a blogra. A leírásokban a segítő szándékot érzem és ezért is osztottam meg. Köszönöm szépen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük