Eszközök használata

Állítható tortakarika használata

Egy kis segítség az állítható tortakarika használatához.

Sokan bajban vannak vele, hogy hogyan is kell használni a tortakarikákat. Ezekből többféle létezik, fix vagy állítható tortakarika. Azonban nincs aljuk, nem úgy mint a kapcsos tortaformáknak.

Nem bonyolult a használata, lentebb képeken lehet is ezt látni. Használhatunk zsírpapírt, vagy fóliát is. Ami fontos, ha lehet, akkor egyenes legyen a tepsi alja, amire majd a karikát helyezzük. Tehetünk egy tepsire több karikát is, vagy több tepsit a sütőbe, de minden esetben oda kell figyelni, hogy egyenletesen süljön mindegyik. Ha kell forgassuk, cseréljük.

Első lépésben állítsuk be a kívánt méretet, amennyiben nem fix karikával dolgozunk. A legtöbb tortagyűrűnél ma már van jelölés a belső oldalán, ami a karika átmérőjét jelenti cm-ben megadva. Ha nem szeretnénk, hogy esetleg később ez elmozduljon, akkor egy fogpiszkálóval rögzíthetjük, így biztosan akkora marad a mérete, amekkorát terveztünk. Használatunk ehhez csipeszt is, vagy bármi más rögzít eszközt, azonban azzal számolnunk kell, hogy ha a tészta megemelkedik, akkor eléri a peremet, és egy vastagabb eszköz lenyomata jobban belesül a tésztába.

Én jobban szeretek alufóliával dolgozni, ezért ez használom, de természetesen a sütőpapír is tökéletesen funkcionál. Tépjünk le egy akkora darabot, ami picit nagyobb, mint a beállított méretünk. Ez azért fontos, mert a következő lépésben majd rá kell hajtani a karikára.

Ráhelyezzük a karikára, és elsimítjuk rajta. Amennyiben sütőpapírt használunk, úgy a papírra helyezzük a karikát.

Megfordítjuk, és elkezdjük körben felhajtogatni a karika oldalára a fóliát, vagy a papírt. Ha ezzel készen vagyunk, akkor tulajdonképpen megkaptuk a tortakarika alját. Már csak a kikevert tésztát kell beleönteni, és mehet is a sütőbe. Az fontos, hogy egyenes aljú tepsibe tegyük, mert így a legkisebb az esélye annak, hogy a tészta bárhol utat találjon magának, és esetleg kifolyjon. Bár ha jól helyeztük rá a papírt, fóliát, akkor ez eleve nem nagyon történik meg.

Ha kisütöttük a piskótánkat, akkor jöhet a torta készítése. Ehhez sok hasznos tanácsot találunk itt.

Facebooktwitterpinterestmail

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük